3D program

Tillbaka

För att ett föremål skall kunna bli utskrivit så måste det bearbetas och detta gör du i ett modelleringsprogram. Arbetsprocessen börjar med genom traditionell designprocess. Efter det så tar 3D-modellering vid. Visst kan du börja direkt att modellera men det kommer kräva mycket ändringar och förbättringar innan det är klart. När din 3D modell är klar måste föremålet anpassas till skrivaren och det görs oftast i ett program som följer med din skrivare.
Med 
3D-grafik menas vanligen bilder som representerar tredimensionella objekt som skapats i en dator.
Dessa bilder kan vara animationer eller stillbilder. Vanliga användningsområden idag är rörliga bilder på webben eller i datorspel och animerade filmer. Grafiken byggs upp genom att modellera objekt i en virtuell 3D-rymd inuti datorn där koordinater sedan projiceras på ett tvådimensionellt plan tillsammans med information om ljus och ytor. Detta skapar effekten av djup och perspektiv. I en förlängning av 3D-grafiken kommer nu 3D-skrivarna. Nu är det möjligt att skriva ut olika föremål. https://sv.wikipedia.org/wiki/3Dgrafik

3D_Plus_3DBuildingMånga yrkesgrupper använder detta för att skapa 3D-modeller för att hjälpa till med komplexa objekt från ovanliga synvinklar. Objekt kan ta fantastiska former som inte finns eller inte kan existera i den verkliga världen. Du hittar sådana föremål i filmer som Avatar och andra filmer. källa: http://www.ddwei.info/3/2012/11/Vad-Ur-3Dmodellering.html

Datorprogram för att skapa föremål så kallas det att modellera former och det görs i särskilda program bland annat Simplify3D, Fusion 360, Autodesk ReMake, Tinkercad. Tinkercad är det program som jag rekommenderar, och använder i undervisningen. Det är ett program som är gratis och kan köras i alla webbläsare. (om du har problem med inlogg gå till ”inställningar” och under ”sekretess” och ”innehållsinställningar” fylla i ”tillåt att lokal data sparas” Tinkercad programmet har en arbetsyta och en meny med olika former, bokstäver siffror och figurer. Från menyn drar du in den formen du vill ha och modellerar det. För den som brukar rita 2D är detta ett helt nytt sätt att tänka. För att göra ett glas så tar du en cylinder och fyller den med tomrum istället för att bara rita väggarna. Allt detta går jag igenom i byggbeskrivningen till projekt 3d-modellering litet föremål.

klicka här till Enkel och grundläggande byggbeskrivning till TinkerCad.

Slicerprogram, Vidare behöver du ett program som skivar upp föremålet och anpassar det till din skrivaren. Det finns beskrivet längre ner och med introduktionsfilmer.

Denna genomgång lär dig grundfunktionerna i Tinkercad, ett 3D design verktyg som du kör i din browser.

Fördjupning i att använda Tinkercad.

För att få ett ritat föremål till skrivaren behöver du ytterligare ett program. Ett slicer program som följer med din skrivare eller finns inbyggt i ditt 3D program. Slicerprogrammet delar upp ditt föremål i skivor och benämner varje punkt så att skrivaren kan skriva ut föremålet. Olika slicerprogram kan ge olika resultat på slutresultatet så är du inte nöjd med deet som skrivaren skickar med så testa dessa Cura 3D, CraftWare,  MakerBot, The 20 best 3D PrintingSoftware.

I ett slicerprogram finns det ofta flera olika inställningar för att anpassa utskriften, inställningar du bland annat kan göra är Support och Raster viktigt för att föremålet skall kunna byggas upp. Andra inställningar är hastigheter, temperatur på filamentet och Infill.

Makerware är ett slicerprogram som funkar med flera olika skirvare och har flera inställningar som går att göra. Detta är en enkel beskrivning av hur man kommer igång med Makerware, från nerladdning till utskrift.

För dig som vill veta hur man skapar och ändrar egna (och andras) profiler i Makerware.

För dig som har nått långt, två färger, här är en film från MakerBot

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *